Sütibeállítások
Bejelentkezés
Regisztráció
Ráth György-villa

Ráth György-villa

Helyszín
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Következő esemény
2024.06.22. 18:00
  • Leírás
  • Elérhetőség

A VILLA TÖRTÉNETE

Ráth György (1828-1905) az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója volt. Műgyűjteménye révén, mely a korszak egyik legjelentősebb polgári gyűjteménye volt, széleskörű elismertséget szerzett már a maga korában. Mint rajta kívül sokakat, tevékenységében őt is a lakberendezés vezérelte.

Ráth 1901-ben vásárolta meg a Városligeti villát, amit feleségével együtt műtárgyakkal rendezett be. Az épületet Györgyi Géza alakította át, a lépcsőkorlátot a századforduló kiváló vasművésze, Jungfer Gyula készítette, a lépcsőház és a hall bútorzatát pedig a magyar szecesszió kiemelkedő egyénisége, Horti Pál elképzelései alapján készítették.

Ráth minden javát feleségére, Melcsiczky Gizellára hagyta. Célját, hogy gyűjteménye az Iparművészeti Múzeum tulajdonába kerüljön, özvegye valósította meg, aki úgy döntött, hogy ajándékba adja a tárgyakat. Ennek eredményeként Ráth gyűjteményéből a fasori villában létrehozták az Országos Ráth György Múzeumot. A főváros új látványosságát 1906 novemberében ünnepélyes keretek között mutattak be a sajtó képviselőinek, de az uralkodó, Ferenc József is megtekintette azt 1907. január 8-án.

A Ráth Múzeum önállóságának és gyűjteményeinek felszámolása a második világháborút követően, a proletárdiktatúra létrejöttével és a szocialista ideológia előretörésével kezdődött, 1954 elején a múzeum épülete a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum kezelésébe került; megnyitották a Kína kiállítást és a múzeum neve is Kína Múzeum lett. Az intézmény eredeti leltárába tartozó műtárgyakat különböző múzeumi gyűjteményekbe (Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum, Iparművészeti Múzeum) olvasztották be. Az épület a rendszerváltást követően visszakapta eredeti nevét, és továbbra is keleti kiállításoknak adott otthont, egészen bezárásáig, 2014-ig. Ráth Györgyre ekkor már csak a rekonstruált ebédlőben megnyitott emlékszoba emlékeztetett.

A villa 2018 szeptember 14-én A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitja meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára, egyúttal méltó emléket állítva Ráth Györgynek, múzeumunk első igazgatójának.

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 12., Magyarország

Honlap: www.imm.hu

E-mail: info@imm.hu

Telefonszám: +36 1 416 9601

Nyitvatartás: A múzeum keddtől vasárnapig 10 órától–18 óráig látogatható.

Találatok szűrése
Időpont
Kategória
Szűrés
  • Produkciók (4)
  • Események (4)
Állandó kiállítás - A MI SZECESSZIÓNK  
Ráth György-villa
Kiállítás
Állandó kiállítás
Csillogás és luxus: Art deco életérzés  
Ráth György-villa
2024. szeptember 7. 18:00
Egyéb rendezvény
Egyéb programok
Ráth György-villa  
Ráth György-villa
2024. június 22. 18:00
Kiállítás

Ráth György-villa  

2024. június 22. 18:00
Ráth György-villa
Vásárlás

Csillogás és luxus: Art deco életérzés  

2024. szeptember 7. 18:00
Ráth György-villa
Vásárlás