Bejelentkezés
Regisztráció
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
  • Leírás

A Skanzen színes és izgalmas!

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban minden évben történik valami új! 2022-ben befejeztük egyik legnagyszabásúbb projektünk 1. ütemét, és megnyitottuk az Erdély épületegyüttest. Tavaly óta látogatóink betekintést nyerhetnek a korabeli falusi életmód mellett a századfordulós Erdély kisvárosi, polgárosodó miliőjébe is.

Látogatóink akár egy teljes napot is eltölthetnek a Skanzenben. A jó levegő, a csodálatos házak, épületek, porták, a sok látnivaló, kiállítás, program mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a nálunk eltöltött idő tartalmas és szórakoztató legyen.

A szentendrei Skanzen Budapesttől 20 km-re fekszik. A több mint 70 hektárnyi természetvédelmi területen (Duna Ipoly Nemzeti Park része) közel 330 kiállítási épület, 5 km sétaút, ligetes pihenőhelyek, közönségszolgálati létesítmények és csodálatos természeti környezet fogadja a látogatókat.

A múzeum kilenc kiállítási egységre, ún. tájegységekre oszlik: Észak-magyarországi falu, Felföldi mezőváros, Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Dél-Dunántúl, Bakony és Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld és a 2022-ben nyitott új attrakció, az Erdély épületegyüttes tájegységek.

A már működő, úgynevezett aktív múzeumi helyszíneink száma tovább bővült. Erdély tájegységünkben látogatóinknak többek között lehetőségük nyílik századfordulós jelmezekbe öltözni, kipróbálni a korabeli postai szolgáltatásokat, stb., egyszóval, kicsit interaktívabb módon is betekinteni a kor jellegzetességeibe.

A Skanzen különlegességei közé tartoznak az Élő történelmi jelenetek, melyek minden évben a múzeum tematikus évéhez kapcsolódva, tovább színesítik a látnivalókat. Az Erdély tájegységben a portákat járva, a lakóházakba betérve különböző jeleneteken keresztül az „itt élőkkel” találkozhatnak a látogatók, belehallgathatnak a kor egy-egy érdekes, izgalmas, olykor elgondolkodtató történetébe.

2023-ban tematikus évünk a malmokról szól. Az idei a Malom Éve, hiszen a múzeum területén található 5 malom megújul és működésbe is lép. A Malom Éve programsorozat kapcsán látható lesz több időszaki kiállítás, interaktív program, bemutató, lesznek kapcsolódó Élő történelmi jelenetek. Augusztus 19-20-án a Malom fesztivállal koronázzuk meg tematikus évünket.

Ha a látogatás közben megéheznek, megszomjaznak, betérhetnek a Skanzen Étterembe egy finom ebédre, vagy egy kávéra, üdítőre és péksüteményre a Restibe, a Pékségbe vagy a Mádi Borozóba. Legújabb vendéglátóipari egységünk az Erdély város főterén található Korzó Kávéház, melyben századfordulós kínálattal, üdítőkkel, kávéval és süteményekkel várjuk vendégeinket.

A múzeum hatalmas területét a menetrend szerint közlekedő Skanzen Vonattal is bejárhatják. Az 1930-ban gyártott, 80 férőhelyes vonat, mely Európa leghosszabb, normál nyomtávú sínpályáján közlekedik, a Skanzenen belül hat megállóhely között szállítja a látogatókat. A korhűen felújított motorvonat (BCMot 422) és a korabeli uniformist viselő személyzet nemcsak a múzeumi tájegységekbe, hanem az 1930-as évekbe is utaztatja a vendégeket. A vonat 2023-tól már nemcsak hétvégente, hanem minden nyitvatartási napon üzemel.

A Skanzen két keréken is felfedezhető. Látogatóink érkezhetnek akár saját biciklivel, de nálunk is tudnak bérelni – közel 50 db kerékpárunk között felnőttek, gyerekek egyaránt találnak megfelelőt, akár gyereküléses változatban is. Szinte minden hétvégén indulnak vezetett bringatúráink is, mindig más tematikára felfűzve.

A múzeum nyitvatartási ideje: 2023. április 1.- október 31. között, keddtől vasárnapig 9:00-17:00 óra között. (Hétfőnként zárva.)

2023-ban tervezett rendezvényeink:

Március 15. – Huszáros nap
Április 9-10. – Húsvét a Skanzenben
Május 1. – Majális
Május 28-29. – Pünkösdi Örökségünnep
Június 18. – Apák napja
Augusztus 19-20. – Malom fesztivál
Szeptember 16. – Hagyományaink vendégségben
Szeptember 25. – Alzheimer-nap
Október 1. – Idősek napja
Október 21-23. – ’56 falun
Október 24-26. – Őszi témahét
November 11-12. – Szent Márton Újborfesztivál és Libator

További infók: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy kedvezményes belépőjegyek (pl. 50% kedvezményes jegy) vásárlása, illetve kerékpár, roller és szekér bérleti díja kizárólag a helyszínen, a pénztárnál fizethetők.

Találatok szűrése
Időpont
Kategória
Szűrés
  • Bérletek (2)

Futóbérlet 2023  

2023.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Vásárlás

Skanzen Kártya 2023  

2023.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Vásárlás