Bejelentkezés
Regisztráció
Nemzeti Vágta

Nemzeti Vágta

Következő esemény
2023.09.30. 12:00
  • Leírás

Nemzeti Vágta
Szilvásvárad, Lipicai Lovasközpont(3348 Szilvásvárad, Egri út 16.)
2023.szeptember 30 – október 1.


A Nemzeti Vágta egyedülálló lovas ünnepünk, és a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál egyben. Célja most is ugyanaz, mint amit az első Vágta megrendezésekor fogalmaztak meg a szervezők: lovas hagyományaink felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése.

2023-ban a hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén, a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthonában, Szilvásváradon kerül megrendezésre a Nemzeti Vágta döntője szeptember 30-án és október 1-jén. Az UNESCO által a világ szellemi kulturális örökségének nyilvánított lipicai lótenyésztés fellegvárának tartott, legmodernebbek közé tartozó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szolgál a döntő futamok helyszínéül. A komplexum - amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek - minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és a Hősök terén használtéhoz hasonlóan lólábkímélő.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenye a népszerű bükki üdülőhelyen igencsak vonzó turisztikai célpont, hiszen a vadregényes Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés és a pisztrángos tavak szomszédságában szurkolhatunk a Nemzeti Vágta versenyzőinek. A szilvásváradi fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak. Összesen 11 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, így mozgatva meg sok száz lovast és több ezer nézőt.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Érdekesség, hogy idén a minden évben megrendezett nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval versenyezhetnek.

A Nemzeti Vágta idén is példát szeretne mutatni az egészséges versenyszellem, egymás kölcsönös tisztelete, s a közösségi cselekvésben megmutatkozó hagyományőrzés középpontba állításával. A Vágta nemcsak ló és lovasa, hanem az általuk képviselt közösségek versenye is.

Bővebb információ és előzetes program:
www.vagta.hu
https://www.facebook.com/NemzetiVagta

Találatok szűrése
Időpont
Szűrés
  • Produkciók (2)
  • Események (2)
Vásárlás
Nemzeti Vágta - Szombat
Nemzeti Vágta - Szombat  
Lipicai Lovasközpont
2023. szeptember 30. 12:00
Sport
Vásárlás
Nemzeti Vágta - Vasárnap
Nemzeti Vágta - Vasárnap  
Lipicai Lovasközpont
2023. október 1. 09:00
Sport

Nemzeti Vágta - Szombat  

2023. szeptember 30. 12:00
Lipicai Lovasközpont
Vásárlás

Nemzeti Vágta - Vasárnap  

2023. október 1. 09:00
Lipicai Lovasközpont
Vásárlás
Műsorváltozás!
Kezdési időpont változás: 10:00 helyett 09:00-kor kezdődik!