Sütibeállítások
Bejelentkezés
Regisztráció
Arcus Temporum XIX - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Arcus Temporum XIX - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Helyszín
Pannonhalmi Főapátság
Következő esemény
2023.08.25. 00:00
  • Leírás
  • Galéria

Arcus Temporum XIX - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál
2023. augusztus 25-27.


Pannonhalmi Főapátság
9090 Pannonhalma, Várkerület 1.

Győri Noémi és Madaras Gergely az idei Arcus Temporum Fesztivál művészeti vezetői, 2023. augusztus 25. és 27. között egyedi hangulatú, összművészeti "Zarándoklat"-ra invitálják a közönséget. Az irodalmi és képzőművészeti programok mellett öt koncert csendül majd fel, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik. A Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés, végül a Megérkezés címeket viselő koncerteknek a Pannonhalmi Főapátság világörökség részét képező, lélegzetelállító és csodálatos akusztikájú terei, a Bazilika, a Boldogasszony-kápolna és a Könyvtár adnak majd otthont. A hangversenyek a fesztivál szokásaihoz híven két szerző műveire fókuszálnak. A különleges elismertségnek örvendő kortárs, észt zeneszerző Arvo Pärt, valamint Joseph Haydn kamara-, kórus- és zenekari művei olyan kiemelkedő művészek tolmácsolásában hangzanak el mint, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Rohmann Ditta csellista, Clara Dent-Bogányi oboaművész, Pierre Génisson klarinétművész, Bogányi Bence fagottművész, Szőke Zoltán kürtművész, a Talich Quartet, a Sythera Európai Kórus, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, vagy maguk a művészeti vezetők, akik fuvola szólistaként, duóként és karmesteri minőségben is fellépnek majd. A zenei eseményekhez szervesen kötődő irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkássága, a képzőművészetben a Zarándoklat időszaki kiállítás fiatal alkotóinak művei valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak performansza állnak, melyet a bencés szerzetesek által kínált spirituális alkalmak kísérnek. A házigazda ezúttal Bősze Ádám zenetörténész, aki maga is 8 évig ferences szerzetesként élt, és erre a három napra ellátogat a bencés monostorba.

Ahogy Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató fogalmaz: "A 2023-as Arcus Temporum egyedülálló zenei és művészi élményeket ígér Magyarország legősibb, ezerhuszonhét éves házában. Akár a hit területéről érkezünk, akár a világ területéről érkezünk, a kultúra, a művészet egy közös platformot teremt, és miközben befogadjuk a legkiemelkedőbb alkotásokat, a művészi történésen túl különleges lelki utazásban, az itt és most lélegzetelállító élményében lehet részünk, ha vállalkozunk a fesztivál kínálta spirituális zarándoklásra is."

Bővebben a fesztiválról: www.arcustemporum.com

A Fesztivál eseményeiről képfelvétel készül. A jegy megvásárlásával a látogató hozzájárul, hogy mint a Fesztivál résztvevőjéről videó- és/vagy képfelvétel készülhet a program teljes területén és ideje alatt, melyet a Szervező promóciós célokra felhasználhat.

A szervezők a műsor-, és szereplőváltoztatás jogát fenntartják.