Sütibeállítások
Bejelentkezés
Regisztráció
Malomvölgy Jazz Fesztivál

Malomvölgy Jazz Fesztivál - A Budapest Jazz Club bemutatja

Helyszín
Márffy ház, Márffy ház
Következő esemény
2022.11.04. 18:00
  • Leírás
  • Galéria

2022.11.04-05. 18:00 (péntek-szombat)

A helyszínről:
Lovas község a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, a Balaton északi partján, a Királykút völgyének kapujában fekszik.

Lovas közvetlen szomszédai: Paloznak, Felsőörs és Alsóörs. Nyugaton az Öreghegy és a Kishegy szőlőskertjei övezik. A két hegy között folyik a Séd, amelynek vize évszázadokon keresztül több malomnak nyújtott energiát. Ezt a részt ma is Malomvölgynek nevezik. A község területén murvabányászat közben a régészek őskori festékbányát találtak, amelyet ez emberiség történetének egyik legősibb festékbányájának tartanak.

Program:
November 4.:
18.00: Gyárfás István Trio
19.30: Párnizcky András Quartet
21.00: Nagy-Babos Rebeka Qartet

November 5.:
18.00: Tálas Áron Trio
19.30: Szirtes Edina Mókus & Nagy János Yancha Duo
21.00: Borbély Műhely

November 4.:
Gyárfás István Trio – „Koncert a legkisebbeknek rajzfilmslágerekkel”
A Szabó Gábor-díjas Gyárfás István az egyik legelismertebb magyar jazz-gitáros, folyamatosan győztese a jazzma.hu zenei szaklap népszerűségi szavazásainak. Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, bejárták szinte egész Európát, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is. Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Sidney Ellis, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann. A trió hangversenyén legutóbbi “Cartoon Jazz” című lemezük anyaga (ahol magyar rajzfilmzenéket dolgoztak fel) mellett jól ismert jazz standard-ek hallhatók.

Pánizky András Quartet - "Bartóki motívumok jazz-es köntösben"
A Párniczky Quartet egyedi zenéje a jazzben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében gyökerezik. A zenekar azzal a céllal alakult 2016-ban, hogy Bartók Béla műveit a jazz eszközkészletének felhasználásával gondolja újra, valamint hogy a szerző művészi világa termékenyen hasson improvizációikra. A zenekarvezető-gitárművész Párniczky András társaival, a fúvós hangszereken játszó Bede Péterrel és Baló István dobossal együtt háromszáznál is több koncerten léptek már fel itthon és a világ számos országában olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, Brüsszel Bravo Művészeti Fesztivál, az athéni Technopolis Jazz Fesztivál, vagy a KlezMore Fesztivál Bécsben.

Nagy-Babos Rebeka Qartet – „Jazz Showcase-díjas fiatal tehetségek”
Nagy-Babos Rebeka Cseh Péter jazz-gitárossal alkotott duójukat továbbgondolva 2019 végén alapította zenekarát Miskolczi Márkkal (nagybőgő) és Klausz Ádámmal (dob) kiegészülve. A quartet 2020-ban elnyerte a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűri által megszavazott legjobb zenekar díját. Zenéjükben az improvizációnak és a modern zenei hatásoknak is fontos szerepe van.

November 5.:
Tálas Áron Trio - „Az egyik legvirtuózabb zenész-triász”
Tálas Áron a hazai fiatal jazzgeneráció egyik legnagyobb figyelmet érdemlő alakja. Néhány éve még a Jazz Showcase délutáni fellépői közt mutatkozott be, 2018-as koncertjén pedig már Pat Metheny kedvenc gitárosával hallhattuk. Zongoristaként és zeneszerzőként több saját zenekart vezet. 2013-ban zenekarával megnyerte a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyét, ugyanebben az évben Junior Prima-díjat kapott, két évvel később a Montreux-i Jazzfesztiválon a zongoristák között döntőbe jutott, majd Gramofon-díjjal ismerték el.

Szirtes Edina Mókus & Nagy János Yancha Duo - "Crossover határok felett"
Vannak olyan zenészek, akiknek ars poeticájában előkelő helyen szerepel a műfaji határok átlépésére való törekvés. Általában közös bennük a variáció iránti vonzódás, az improvizáció szeretete, és a zenélés mellett a zeneszerzés iránti elhivatottság. A kreativitás a titkos közös jelszava ezeknek a művészeknek, akik közül számos (bár nem az összes) a jazz és a különböző crossover kísérletek meghatározhatatlan határmezsgyéjén egyensúlyoz. Szirtes Edina Mókus és Nagy János Yancha zenei találkozása épp oly természetes állomása a magyar zenei élet fejlődési vonalának, mint bármi más, amelynek során határaikat feszegető és új utakat kereső muzsikusok kezdenek együtt dolgozni.

Borbély Műhely – „Kárpát-medencei népzene és jazz szimbiózisa”
A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.

Jegyár:
Napijegy: 3000 Ft
Bérlet: 5500 Ft

  • Események