Sütibeállítások
Bejelentkezés
Regisztráció
ARCUS TEMPORUM XV - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

ARCUS TEMPORUM XV - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál - Art Festival in Pannonhalma

Helyszín
Pannonhalmi Főapátság
Következő esemény
2019.08.23. 19:00
  • Leírás
  • Galéria

Az Arcus Temporum XV kortárs művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátság kulturális és spirituális kínálatának a zászlóshajója. A háromnapos összművészeti fesztivál programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, mert a bencés szerzetesközösség szeretné mindenkinek felkínálni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon és belemerüljön abba, amit nap mint nap végez. A monostori és a kortárs kultúra egymásmellettisége az, ami a pannonhalmi fesztivált az elmúlt tizenöt év alatt a régió és hazánk kulturális arculatának meghatározó részévé tette.

A Főapátság 2019-es kulturális évadának "Csend" tematikája a fesztivál ívében is kiemelt szerephez jut, a spiritualitás mellett az Arcus Temporum fesztivál sajátosságát a különleges zenei program adja. Játszanak fiatal hazai tehetségek - Homoki Gábor, Ránki Fülöp, Zemlényi Eszter -, fellép a Ligeti Ensemble, a Keller Quartet, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György, Keller András és Rácz Zoltán. A művészeti vezetők John Cage, Johann Sebastian Bach, Dmitrij Sosztakovics, Claude Vivier, Olivier Messiaen, Arvo Pärt, Toru Takemitsu, Jehan Alain és Mieczysław Weinberg műveit helyezték egymás mellé. A tíz év után Pannonhalmára díszvendégként visszatérő Gidon Kremer és a Kremerata Baltica Weinberg születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg két rendkívül különlegesnek ígérkező koncertjén.

A zenei és spirituális fókusz mellett 2019-ben is az irodalom, és képzőművészet egysége alkotja a műsorstruktúrát, melyhez a főapátság különleges terei - a bazilika, a könyvtár, a koncertterem, a Boldogasszony-kápolna, valamint az épületegyüttes egyébként zárt helyszínei - teremtik meg az egyedi és megismételhetetlen atmoszférát.

Az idei fesztivál házigazdája: Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, díszvendége: Takács Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító.